top of page

AI FOMO? Heeft u het al?

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is niet te stoppen, en dat hoeft ook helemaal niet. AI kan ons leven op vele manieren verbeteren, van zelfrijdende auto's, tot hulp op de werkvloer en mooie oplossingen die helpen bij vroeg ontdekken van ziektes (zoals kankeronderzoek). Maar met deze ongekende technologische sprongen groeit ook een schaduwzijde die we niet kunnen en moeten negeren: de FOMO — de angst om iets te missen — die ons kan aanzetten tot overhaaste en potentieel slechte beslissingen.

AI FOMO? heeft u het al?

De Verslavende Kracht van AI-Innovatie

AI ontwikkelt zich met een verbijsterende snelheid. Deze razendsnelle evolutie, mede aangedreven door de grote Tech bedrijven van deze wereld, maakt AI een van de meest invloedrijke maar ook een van de meest risicovolle technologieën. Met elke vooruitgang in AI, zoals de verfijning van neurale netwerken, neemt het vermogen van machines toe om taken uit te voeren die ooit exclusief menselijk waren, wat zowel geweldige kansen als onbedoelde neveneffecten met zich meebrengt.


De FOMO-Valkuil

In onze haast om bij te blijven, lopen bedrijven en individuen het risico verblind te worden door de mooie verhalen van AI, waarbij ze producten en technologieën adopteren zonder volledige kennis van hun werkelijke (reële) mogelijkheden of hun beperkingen. En dit alleen maar omdat we bang zijn om achter te blijven. Het kan ons verleiden tot investeringen die niet alleen financieel niet handig zijn, maar ook ethisch en maatschappelijk wellicht niet passen. Daarnaast is de techniek nog volop in ontwikkeling, en zal wat we vandaag als geweldig ervaren, morgen wellicht weer achterhaald zijn.


Navigeren door het mijnenveld van AI-ontwikkelingen

In de wereld van AI lijkt iedereen plots een expert (we hadden het er al eerder over). Een snelle LinkedIn-zoektocht naar 'AI Consultant' kan lijken op het bijwonen van een grote reünie van carrièreswitchers, verrassend en ook een beetje verwarrend. Deze groeiende trend toont aan hoe snel nieuwe initiatieven de markt bestormen, vaak met de intentie om zo snel mogelijk voet aan de grond te krijgen. Het lijkt erop dat sommigen het “probleem” of “de kans” bij de oplossing zoeken, en niet andersom.

Hoewel dit soort enthousiasme zeker kan leiden tot innovatie, is het soms moeilijk te onderscheiden tussen de vernieuwers en degenen die vooral goed zijn in het verkopen van hun verhaal. Deze situatie is niet nieuw; de technologiewereld heeft een lange geschiedenis van hypes die opkwamen en regelmatig weer verdwenen. Als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het wel dat niet elke glimmende nieuwe AI-oplossing goud is.

Laten we dus niet vergeten om een gezonde dosis realisme te behouden en de echte kansen te waarderen. Dit kan ons helpen om niet alleen de financiële stabiliteit te bewaken, maar ook het vertrouwen in legitieme AI-innovaties te versterken.


De rol van 24ICT in AI.

Ja, ook bij 24ICT erkennen we het potentieel van AI, sterker nog we maken er ook nog producten mee, en zien ook mogelijkheden voor AI. Maar we zien ook de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het ontwikkelen en adviseren op dit gebied. En dat laatste is erg belangrijk, zeker als we kijken naar de markt waarin wij als 24ICT opereren met veel (bijzondere) persoonsgegevens. Ons streven is om AI-oplossingen te bieden die echte toegevoegde waarde hebben en in kleine, beheersbare stappen worden geïmplementeerd en echt iets toevoegen. Onze focus ligt dan ook op duurzame vooruitgang en het ondersteunen van onze klanten bij het maken van weloverwogen keuzes, weg van de hypes.


De cruciale rol van regelgeving

Het reguleren van AI is een uitdaging die we niet kunnen negeren. De poging van de Europese Unie met de Artificial Intelligence Act zijn slechts een begin. Effectieve regelgeving moet gelijke tred houden met technologische vooruitgang en zorgen voor een framework dat zowel innovatie bevordert als beschermt tegen misbruik. Zonder sterke en doordachte wetten zijn we kwetsbaar voor de negatieve effecten van een ongereguleerde AI-expansie. Maar bent u er ook niet zeker van of de investering die u nu doet, straks nog wel binnen de regelgeving valt. En welke afspraken maakt u hierover met uw leverancier wanneer u begint met investeren in AI?


Een nieuwe weg vooruit

Laten we de beloftes van onmiddellijke AI-voordelen, besparing, en winsten te weerstaan en ons richten op een duurzame en verantwoorde benadering van deze en andere technologische vooruitgang. Door zowel de dromen (alles met 1 druk op knop) als de nachtmerries die AI met zich mee kan brengen te erkennen, kunnen we een toekomst vormgeven die zowel innovatief als veilig en doordacht is. Het is tijd om de FOMO te overstijgen en te investeren in AI op een manier die past bij uw bedrijf, waarin de mens centraal staat en gezond verstand meerwaarde heeft.

24 weergaven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page