In een tijd waarin technologie een steeds grotere rol speelt in bedrijven en organisaties, is het hebben van een goed doordacht IT-plan van essentieel belang. Een IT-plan helpt bij het bepalen van doelen en prioriteiten en zorgt voor een gestroomlijnde implementatie van IT-oplossingen of andere zaken zoals bijvoorbeeld inzage in uw bedrijf door goede en betrouwbare managementinformatie. We zullen ingaan op de vraag of het verstandig is om zelf een IT-plan op te stellen of om hiervoor een professional in te schakelen.
Het belang van een IT Plan
Een IT-plan biedt een duidelijke richting en structuur voor het gebruik van IT-middelen binnen een organisatie. Het stelt doelen en prioriteiten vast en zorgt ervoor dat iedereen binnen de organisatie op één lijn zit. Uit ervaring kunnen we stellen dat dit laatste vaak niet het geval is. Het blijkt dat organisaties die een goed IT-plan hebben aanzienlijk betere resultaten behalen dan organisaties zonder plan en daarnaast en ook nog kosten besparen. Dit laatste is ook echt “de stichting open deur” want wat slaagt er wel zonder een goed plan? Bedrijven met een goede en slimme afstemming tussen marketing, klantbeleving en digitale aspecten zeggen een hogere omzetgroei te hebben dan bedrijven zonder afstemming. Hierin zal zeker een kern van waarheid zitten.
Een goed IT-plan zorgt ook voor een betere inzet van technologie en duidelijkheid over budgetten. Maar niet alleen dat, het zorgt ook voor een stip op de horizon waar zowel de business en IT samen aan kunnen werken en de balans kunnen vinden. “Business-IT Alignment” noemen we dat in een mooie Engelse vakterm. Met de komst van steeds meer nieuwe techniek zal bij veel organisaties de investeringen in IT toenemen de komende jaren. Een IT-plan is de leidraad voor waarin te investeren, hoe te optimaliseren en te experimenteren om groei mogelijk te maken.
Implementatie van een IT Plan
Het implementeren van een IT-plan vereist een nauwe samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie. Het is belangrijk dat de IT zich volledig richt op de strategische doelen van het plan en deze ondersteunt gedurende een bepaalde periode, meestal drie tot vijf jaar. Om ervoor te zorgen dat het IT-plan succesvol wordt uitgevoerd moeten er duidelijke richtlijnen en verantwoordelijkheden worden vastgesteld. Het hebben van een IT-manager, of een business partner die u helpt is hierbij toch redelijk essentieel. Toch blijft het ons verbazen dat er nog steeds bedrijven zijn die geloven dat ze het allemaal zelf kunnen of denken dat hun IT-leverancier dit kan doen.
IT is een kostenpost!
Een belangrijk aspect van een IT-plan is dat het goed wordt gedaan, tenslotte is het de leidraad voor de komende jaren. Nog heel vaak horen we dat IT een kostenpost is. En ja dat is waar, de budgetten voor IT zijn van 2022 naar 2023 met 4,8% toegenomen naar 8,9% van de omzet. De komende jaren zal dit alleen nog maar toenemen is de verwachting. En dit is ook volledig logisch als je ziet hoe snel de ontwikkelingen gaan zoals bijvoorbeeld AI. Zonder investeringen in nieuwe techniek, het op orde hebben van uw IT, en een plan voor de toekomst, loopt u een groot risico om uw concurrentiepositie te verliezen.
Bij het implementeren van een IT-plan is het belangrijk om te overwegen of u dit zelf wilt doen of dat u hiervoor een professional wilt inschakelen. Beide opties hebben voor- en nadelen, en het is belangrijk om de juiste keuze te maken. Dit is niet altijd even gemakkelijk.
“Penny wise, pound foolish” komt in IT-land helaas erg veel voor, en ja dan is IT ineens een echte kostenpost.
Inschakelen van een professional voor uw plan
Het inschakelen van een professional op het gebied van IT-consultancy biedt verschillende voordelen. Een professional heeft de kennis en expertise om een IT-plan op te stellen dat aansluit bij uw specifieke behoeften en doelstellingen. Het inhuren van een professional bespaart u tijd en zorgt ervoor dat het IT-plan echt wordt gerealiseerd op een goede manier. Maar vergeet hierbij niet dat de u zelf ook een hele belangrijke rol speelt. Achteroverleunen en verwachten dat het allemaal vanzelf gaat is geen optie. De input voor de plannen, uw strategie voor de komende jaren, is de basis.
Wat te doen
Een goed doordacht IT-plan is van essentieel belang voor elke organisatie. Sterker nog het ontbreken hiervan is een risico. Daarnaast is het goed om eens te kijken naar hoe u ervoor staat als het gaat over IT en waar u kansen laat liggen, of heeft u het wellicht al geweldig geregeld.
Wilt u meer weten, maak dan gebruik van onze gratis ICT nu en later sessie.
Comments